De 12 Arketypene

Hvilken arketype er ditt Employer Brand?

Hva foretrekker du: en helt sin reise eller en narrs dårskap?

Hvis du personlig identifiserer deg med en av disse arketypene, treffer spørsmålet rett hjem. For arbeidssøkere som ønsker å forplikte seg til et selskap, kan arketypen for ditt Employer Brand ha stor innvirkning på deres beslutning.

Mange av oss lærte om begrepet arketyper i psykologitimen. Psykiater og psykoanalytiker Carl Jung, som grunnla analytisk psykologi, skisserte 12 personlighetsarketyper som representerer spekteret av grunnleggende menneskelige motivasjoner. Akkurat som hver person vanligvis har en dominerende arketype som driver personligheten deres, har også merkevarer det. Kickeren er at de fleste bedrifter ikke tenker så mye på psykologien bak Employer Brandet deres, og hvis de gjør det, er det sannsynligvis i ettertid.

Hvert selskap har et merkevarerykte og personlighet. Ved å identifisere hvilken arketype personligheten passer inn i, kan rekrutterere være proaktive når det gjelder å kontrollere meldinger og samtaler for å formidle den personligheten på en klar og konsekvent måte. Hvis kandidatene dine ikke lett kan lese om arketypen til Employer Brandet ditt (selv om de ikke tenker på det i disse termene), er du i trøbbel. Ta gjettingen ut av rekrutteringsopplevelsen, og gjør det enkelt. Ikke vent på at kandidatene skal finne ut hva bedriften din står for. Fortelle dem.

Velg en merkevarearketype som taler til publikummet ditt

Før du kan velge riktig merkevarearketype for din bedrift, er det viktig å forstå hva begrepet betyr. En merkevarearketype er en personifisering av merkevaren din i sin mest grunnleggende form. Det er en arketype: en mal som kan brukes på tvers av ulike scenarier og kontekster.

Du har kanskje hørt om arketyper før og hvordan de brukes i historiefortelling; for eksempel, hver helt har visse egenskaper som gjør dem heltemodige (f.eks. mot, styrke osv.). Derfor bør du tenke på egenskapene til en helt som vil resonere med målgruppen din og integrere disse i merkevareidentiteten din. 

Men først må du finne ut av deg selv (som bedrift). Vi skal videre lære mer om de 12 arketypene og hvordan de gjelder for selskaper fra et talentanskaffelsesperspektiv. Vi har til og med inkludert en kort quiz slik at du raskt kan identifisere arketypen til Employer Brandet ditt.

Jungs 12 arketyper

Jungianske arketyper er symbolske representasjoner av personlighetstypene de fleste ubevisst eller intuitivt kan identifisere, basert på deres livserfaringer og delte kulturelle bevissthet. Og fordi folk er mer komplekse enn bare å være en “flink fyr” eller en “dårlig fyr”, skapte Jung et dusin arketyper for å representere et bredt utvalg av egenskaper, og de fleste vil passe godt inn i en av disse kategoriene. Det vil de fleste selskaper også.

De er vanligvis representert i form av et fargehjul, som kan kartlegges mot to akser: – Ekstrovert (frihetsorientert) versus introvert (kontrollorientert) – Selvsikker (meg-orientert) versus affiliativ (vi-orientert)

Tolv kan virke som mye, men når du først forstår dem alle, gir det mening.

The Outlaw (Ønske: frigjøring)

The Outlaw bryter reglene og rister på neven mot etablissementet. Denne arketypen er trassig og kjemper for å skape forandring. The Outlaw kan fungere for markedsføringen din hvis merkevaren din er en aktivist for rettighetene til de vanskeligstilte og ønsker å hjelpe folk til å bryte fri fra konvensjonene. Vær forsiktig så du ikke tar det for langt, folk vil bli lei av en rebell uten en årsak.

Magikeren (Ønske: makt)

Magikeren skaper ekstraordinære ting. De kan gjøre drømmer til virkelighet ved å bruke deres kraftige magi for å forbedre livet ditt. Hvis merkevaren din er en idealistisk visjonær som ønsker å utvide folks verden og inspirere til endring, kan den karismatiske tryllekunstneren være din arketype.

Helten (Ønske: mestring)

Helten ønsker å gjøre verden til et bedre sted. De er hederlige, modige og sterke. Disse egenskapene er ofte kombinert med en inspirerende selvtillit. Helten er typisk for merkevarer som ønsker å takle de store problemene og inspirere andre til å bli med dem. Men pass på fordi ubegrunnet tillit oppfattes som arroganse.

The Lover (Ønske: intimitet)

Elskeren elsker kjærlighet. De vil ut og bringe mennesker sammen, skape intimitet og spre positivitet. Hvis merkevaren din handler om å fremme meningsfulle relasjoner, kan The Lover være noe for deg. Disse merkene gir folk følelsen av tilhørighet og tilknytning som vi alle trenger. Hvis du er en elsker, sørg for at hodet ikke setter seg fast i en rosa sky og prøv å holde deg på jordet.

The Jester (Ønske: nytelse)

Jesteren vil bare at du skal være lykkelig. Å spre glede og moro er deres førsteprioritet. The Jester kan være litt rampete til tider, men det er ingenting en god sans for humor ikke kan fikse. Hjelper du folk å nyte det de gjør? The Jester kan være noe for deg. Bare pass på at det ikke bare er latter, selv klassens klovn må være sterk på innhold.

The Everyman (Ønske: tilhørighet)

Everyman er bare naboen din. De får deg til å føle deg komfortabel og som om du hører til. De er støttende, jordnære og upretensiøse. Hvis merkevaren din har felles berøring med sterke fellesskapsverdier, kan du være en Everyman. Vær imidlertid forsiktig, det er lett å blande seg for mye når alle er vennene dine.

Omsorgspersonen – Caregiver (Ønske: tjeneste)

Omsorgspersonen ønsker bare å være der for deg. De er her for å beskytte deg med en sjenerøs og medfølende energi. Har merket ditt som mål å hjelpe folk til å ta vare på seg selv? Eller hjelper du folk gjennom å gi omsorg eller utdanning? Den pleiende omsorgspersonen kan være noe for deg. Bare pass på, de generøse kan utnyttes.

Herskeren – Ruler (Ønske: kontroll)

Herskeren er ute etter å kontrollere kaoset. De er en pålitelig og organisert leder du kan se opp til. Bidrar merkevaren din til å skape orden i kaos? Støtter du folk som tar tilbake kontrollen i livene deres? Da er The Ruler din arketype. Bare pass på at din autoritative tankegang ikke får deg til å miste støtten fra folket ditt.

Skaperen (Ønske: innovasjon)

Skaperen ønsker å overleve seg selv. De ønsker å lage noe som vil bli verdsatt i lang tid. Skaperen er kreativ og streber etter meningsfull innovasjon. Har merkevaren din en sterk innovativ visjon om hvordan du kan forandre verden? Da er du en skaper! Vær forsiktig så du ikke lar perfeksjonismen din komme i veien.

The Innocent (Ønske: sikkerhet)

Den rene og snille Innocent vil bare være lykkelig. Med sin sterke følelse av moral er den uskyldige en pålitelig og pålitelig partner. Hvis merkevaren din er en pålitelig følgesvenn med et optimistisk tankesett, kan du være en uskyldig. Noen med en så sterk følelse av rett og galt at du kan bli oppfattet som kjedelig, men som ikke bryter reglene, er din kilde til styrke.

Vismannen – Sage (Ønske: forståelse)

Vismannen verdsetter kunnskap og visdom fremfor alt. De er smarte og en pålitelig kilde til informasjon. Hvis merkevaren din er en svært analytisk mentor for kunden din, er du en vismann. Du hjelper folk bedre å forstå omgivelsene sine og hjelper dem med å finne løsninger på problemene sine. Bare pass på at all den kunnskapen du deler ikke får deg til å virke for selvstendig.

Utforskeren (Ønske: frihet)

Utforskeren elsker å utforske … åpenbart. Friheten til å oppdage noe nytt er det som gjør dem lykkeligste av alle. Utforskeren er spennende, autentisk og ambisiøs og er alltid klar for eventyr. Liker merkevaren din å ta risiko for å bringe kundene dine til nye utsikter? Da er du en utforsker. Du passer kanskje ikke inn i mainstream (men du ser egentlig ikke ut til å bry deg).

Eksempler på merkevaretyper

Reklame er et flott sted å se når man tenker på hvordan bedrifter bruker arketyper for å formidle sin identitet. Og interessant nok er det merkene med de mest klare arketypene som sannsynligvis vil holde seg i minnebanken din lengst. Bedrifter som fjerner tvetydigheten og setter søkelyset på arketypen deres, etterlater ingenting for publikum å lure på, enten det er potensielle kunder eller potensielle kandidater.

Nike er et godt eksempel på en Hero-arketype. Hver reklame og annonse de produserer handler om å nå anledningen, seire over utfordringer og være din beste – med deres hjelp, selvfølgelig. Old Spice er åpenbart Jesteren (legert av Old Spice Guy), som driver med, vel, stort sett alt. Og det har fungert så bra for merket at de har brukt den samme karakteren i nesten et tiår. Home Depot passer fint inn i Everyman-arketypen, og spiller etter helgens krigerklisje. Annonsene deres understreker at de har noe for enhver smak, noe de sannsynligvis gjør.

Neste gang du ser en annonse eller reklame for et forbrukermerke, se om du kan identifisere merkevarens arketype.

Hva er din merkevarearketype?

Nå som vi har identifisert arketyper i forbrukerverdenen, la oss se på eksempler på Employer Brand og deres arketyper.

Apple er et klassisk Employer Brand som stemmer godt overens med forbrukermerket sitt.

Arketypen for begge er The Creator, som alltid presser på for innovasjon og den neste store tingen. Apples kunder passer ofte også til arketypen; de er do’ere, skapere og perfeksjonister. Dette er samme type person som Apple prøver å ansette, så Employer Brandet og forbrukermerket har samme arketype.

Før du identifiserer merkevarens arketype, lurer du kanskje på hvilken arketype merkevaren din bør være. Du kan slappe av litt, for det finnes ingen riktig eller beste arketype for et Employer Brand. Hvert selskaps arketype bør i stedet reflektere den faktiske personligheten til personene og merkevaren, på godt og vondt. Du kan ikke bare velge en arketype og flyte med den. Det må være autentisk.

Hvordan definere og lage din merkevarearketype

  1. Se på dine verdier og oppdrag.

Bransjen du er i kan informere om hvor enkelt det er for deg å definere arketypen din.

For eksempel, hvis du er et campingutstyrsfirma, kan arketypen din enkelt knyttes tilbake til “Explorer”-arketypen, siden det handler om eventyr. Eller hvis du er en ideell organisasjon, er “Omsorgspersonen” en naturlig passform. Det er imidlertid ikke alltid så lett.

I de fleste tilfeller må du grave dypt og referere til dine verdier og oppdragserklæring for en viss retning. De fungerer som de tematiske pilarene for merkevaren din og vil hjelpe deg med å finne ut hvilken arketype som passer best for deg.

La oss for eksempel si at du er et smykkemerke med en selg-en-gi-en-modell og din oppgave er å styrke

De forteller oss “hvorfor” bak virksomheten din. Kanskje er det bærekraft, empowerment, feiring eller noe helt annet.

Å svare på disse spørsmålene vil hjelpe deg med å finne ut hvilken arketype som gir mest mening for merkevaren din.

2. Bygg på følelser.

Vi vet gjennom forskning at emosjonell appell virker. Og historiefortelling er det perfekte redskapet for å formidle følelser.

Det er derfor arketyper kan være så vellykkede – de er knyttet til følelser.

Med det i tankene, vurder hvilke følelser du vil at publikum skal føle når de kobler til merkevaren din.

Sjokolade er ofte forbundet med kjærlighet. Som sådan omfavner mange sjokolademerker “Lover”-arketypen og lager reklamefilmer som legger vekt på tekstur og bygger sanseopplevelser.

3. Tenk på publikummet ditt.

Mens merkevarearketypen din kan påvirkes sterkt av bedriftens verdier og oppdrag, er det også viktig å ta hensyn til publikum i denne prosessen.

Vil de koble seg til denne arketypen? Ser de seg selv i det? Hvordan vil de svare?

Å stille disse spørsmålene vil hjelpe deg med å forme merkevarearketypen din og forme den slik at den passer til målgruppen din.

Du kan for eksempel finne ut at merkevaren din viser både “Jester” og “Everyman” arketypekvaliteter. Basert på din forståelse av målgruppen din, kan du imidlertid bestemme deg for å støtte deg mer på en for en bestemt kampanje.

Hvis bedriften din går gjennom en rebranding-prosess, kan du også revurdere hvilken merkearketype som passer best for merkevaren din.

Har du visjon for merkevaren din?

Merkevaren din er en refleksjon av verdiene dine, og det er viktig å ha en visjon for merkevaren din som du kan bruke til å veilede alle dine beslutninger.

Når du velger en arketype, tenk på hvordan den stemmer overens med den personlige visjonen du har for virksomheten din. Hvis det ikke er en sterk sammenheng mellom hva andre ser på som kjennetegnene til en gitt arketype og hvordan du ønsker å bli oppfattet som en bedrift, så er kanskje ikke dette den rette for deg – eller kanskje det bare må justeres.

En god måte å begynne å eksternalisere din visjon på er ved å stille deg selv disse spørsmålene: Kan jeg forklare min visjon for merkevaren min i detalj? Og vet jeg hvorfor disse elementene er viktige? Gjenspeiler de hvem jeg er som bedrift i praksis?

Tenk også på dette:

Prøver du å skape noe nytt i verden, eller bevare noe som allerede eksisterer?

Skaperarketypen fokuserer på å skape nye ting, mens herskerarketypen fokuserer på å bevare status quo.

Som du kan se, er dette en stor forskjell mellom disse to arketypene. Hvis du prøver å skape noe nytt i verden, gå med Creator; hvis du ønsker å bevare noe som allerede eksisterer eller har eksistert en stund, gå med Ruler.

Vil du bli sett på som pålitelig eller spennende?

Du kommer til å ønske å bestemme om du vil bli sett på som fersk eller ustabil. Hvis merket ditt har et tradisjonelt preg, velg The Innocent eller The Everyman-arketypen. Slike merker blir sett på som pålitelige. De blir også sett på som pålitelige og tradisjonelle.

Hvis merket ditt er mer moderne eller banebrytende, så gå for The Outlaw eller Explorer. Denne typen bedrifter oppleves som endringsdrevet og spennende; det er noe kundene ønsker å sjekke ut selv fordi de tror på det det står for.

Se om du kan tenke på spørsmål som disse for å finne forskjellen mellom arketypene du tror kan passe din virksomhet. Se på den viktigste forskjellen og avgjør hvilken som beskrev merkevaren din best.

For å finne ut hvilken arketype Employer Brandt ditt passer inn i, bruk noen minutter på å svare på følgende spørsmål:

  1. Hvordan ser en dag i livet til dine ansatte ut?
  2. Hva verdsetter dine ansatte?
  3. Hva frykter de?
  4. Hva er dine ansattes kollektive styrker?
  5. Hva er deres svakheter?

Når du har notert ned svarene, bør merkearketypen din begynne å panorere i fokus. Mens noen merker kan falle inn under flere arketyper, vil en være dominerende. Og det er den du bør jobbe for å samkjøre rekrutteringen med, for å formidle den mest autentiske historien om bedriften din til potensielle ansatte.

Du vil gjøre dette gjennom innholdet ditt så vel som kommunikasjon. Rekrutterere bør bruke arketypen når de lager stillingsannonser, gjennomfører intervjuer og i en-til-en-samtaler med kandidater. Målet er å skape en rekrutteringsopplevelse som konsekvent støtter opp om Employer Brandts arketype.

Din merkevarearketype kan forvandle kandidatopplevelsen

Når merkevarens arketype er tydelig definert og kommunisert gjennom hele rekrutteringsprosessen, vil kandidatene ha en ting mindre å lure på eller bekymre seg over når de vurderer forholdet til bedriften din, og det er alt fra om de søker i utgangspunktet til om de godta et jobbtilbud. Så før du skriver din neste stillingsannonse eller legger ut en medarbeiderhistorie på sosiale medier, ta deg tid til å finne ut hva merkevarens arketype er, og finn måter å gjøre den arketypen levende for kandidater som nettopp skal bli kjent med bedriften din.

nb_NONorwegian