Hva er Employer Brand Gravity?

Hva er Employer Brand Gravity?

 

Du har jobbet med å spre ditt Employer Brand gjennom løpende rekrutteringskampanjer. Du har til og med fått tilstedeværelsen på sosiale medier i gang. Nå er det på tide å jobbe med employer brand gravity.

Brand gravity er betegnelsen på når et brand har den følelsesmessige tiltrekkingen som er nødvendig for at folk skal huske deg og din bedrift, selv når de ikke egentlig vet hvorfor. Når det gjelder recruitment marketing, betyr det at du har folk som går rett til karrieresiden din når de er klare for å se etter en ledig stilling, fordi de allerede kjenner og elsker Employer Brandet ditt og vil være en del av det. (De liker hvem du er 😊)

Merkevare/Brand, i en mer generell forstand, er den følelsesmessige responsen folk har når de ser logoen din, eller slagordet ditt, eller til og med bare et lite stykke innhold de vet ble laget av deg (og de vet dette fordi det ble skrevet i ditt unike brand budskap, gjenkjennelsesfaktor). Når folk søker etter kombinasjonen av firmanavn, slagord og nøkkelord for åpne stillinger, vet du at du har employer brand gravity.

Gravity er en betegnelse som brukes for den ekstra SEO (Søkemotoroptimalisering) tiltrekkingen som genereres når folk googler brandet ditt, sammen med andre søkeord du rangerer etter.

Det er også det totale innholdet og merkevaren/brandet din har; det vil si dens evne til å trekke folk inn og holde dem der. Når dette brukes på rekrutteringsmarkedsføring og employer branding, betyr dette din evne til å tiltrekke potensielt talent til din «pool» og holde dem der og ha de nysgjerrige/interessert, til de er klare til å konvertere til søkere.

Før i tiden var denne typen markedsføring og tiltrekking forbeholdt de store aktørene i en gitt bransje. Det tok bokstavelig tyngdekraften til et selskap som Microsoft eller IBM for å ha ressursene for å gjøre brandet/merkevaren tiltrekkende.

I dag har imidlertid digitale teknologi og sosiale medier kombinert for å utjevne spillereglene på dette. Det betyr ikke lenger noe om du er et oppstartsselskap eller en goliat på 60 000 personer, Brand gravity er tilgjengelig for alle. Ved å kultivere din tilstedeværelse på sosiale medier, kombinert med innholdet du publiserer om ditt Employer Brand og andre recruitment marketing aktiviteter, kan du enkelt konkurrere seriøst i din sektor.

I fysikk er tyngdekraften en blanding av masse, nærhet og hastighet. Disse aspektene oversettes godt til Employer Branding verdenen:

Masse = Skala.

Digital teknologi gjør at selv et lite selskap som arbeider ut ifra for eksempel et coworker space, kan ha samme tilstedeværelsen på nettet som et stort selskap på 1000 ansatte. Men trenger ikke å være stor for å tiltrekke seg søkere.

På nettet vet ingen at du er en liten bedrift. I dette tilfellet vet ingen at du IKKE er en «større» fysisk størrelse. Din tilstedeværelse, er lik din tiltrekking, som er lik som din brand gravity.

Nærhet = tilgjengelighet.

Dine potensielle søkere er bare så langt unna som mobiltelefonen eller laptopen. Kontoret ditt kan være i Stavanger, og søkeren din kan være i Trondheim, men du kan ha en like sterk tiltrekking som om du var nede i gata.

Igjen, dette kommer ann på og ned til din online tilstedeværelse. Å ha et profesjonelt nettsted og en robust tilstedeværelse på sosiale medier kommer langt. Å holde ATS (Applicant Tracking System) og stillingsoppføringer oppdatert og automatisere så mye av søkertrakten som mulig, tar deg langt på vei!

Hastighet = Enkelhet.

Hvor enkelt er det å samhandle/søke hos bedriften din? 

Dette oversettes til; svar på blogginnlegg, gjensidige likes og retweets og interaksjoner på sosiale medier, og hvor responsiv du er under søknadsprosessen.

Dette kan være litt vanskelig for et lite selskap. Kan du avse 30 minutter, kanskje to ganger om dagen? Det er nok til å sjekke og svare på kommentarer, likes og tweets. Og når du gjør det, stiller du forventningen om at du er et responsivt selskap som respekterer folks tid. Og det er gull!!

Hvordan øke din Employer Brand Gravity

Nå som du har litt grep på hva akkurat brand gravity er, la oss se på tre ting du kan fokusere på for å øke din. Dette er ikke raske løsninger, men i recruitment marketing har man alltid et langsiktig mål. Jobb inn disse tre tipsene i prosessene dine, og du vil se resultater i SEO-tiltrekking og antall kvalitetssøkere som søker hos deg, når de ser at det er på tide å finne en ny arbeidsgiver. (passiv bevisstgjøring)

Gå for den følelsesmessige tilknyttningen

Vær autentiske i budskapet ditt om ditt brandet/merkevare i alt innhold, all kommunikasjon med ditt passive jobbsøkerpublikum, og all kommunikasjon med folk når de er i talentpipelinen. På den måten blir det ingen overraskelser når noen kommer ombord, for å da å oppdage at det bare er en tilgjort fasade. Det er ikke følelsen du vil fremme. Du vil fremme positive assosiasjoner, så knytt budskapet ditt til bedriftens verdier og misjon. Folk ønsker å få tilknytning og kontakt med arbeidsgivere, og å vite at verdiene dine stemmer overens med deres, er en fin måte å få det til. Spesielt med Millennials og den kommende generasjon Y-kohorten er denne matchingen av misjon nøkkelen. Neste brikke til dette puslespillet er å tilpasse kommunikasjonen din. Når du er i kontakt med folk som følger bloggen din eller venner på Facebook, bruk fornavn. Henvis til innlegg deres du har lest og hatt glede av. Og mest av alt, svar i samsvar med budskapet ditt! Alt dette vil kombinere et vennlig ansikt for firmaet ditt og Employer Brandet ditt, og la alle få vite at du forstår deres perspektiver og respekterer dem.

Være tilgjengelig 

Dette gjelder alle dine tilstedeværelser, fra firmabloggen til Twitter til kontaktskjemaet på karrieresiden din. Det betyr også at du har oppføringen din oppdatert og overvåker de store anmeldelsessidene som Glassdoor og LinkedIn. Det betyr også at du har sortert SEO med nettstedskart og stedsindekser, og firmaets bio er oppdatert på sosiale medier. Inkluder for øvrig tidspunktene du overvåker disse kontoene, slik at følgere vet når de kan forvente å høre fra deg.

Vær lydhør/responsiv

Hvis noen kommenterer et blogginnlegg, svar på dem. Hvis noen @ er deg på Twitter, kan du svare på dem også. Hold deg oppdatert med feedene dine, slik at du kan fortsette samtalen. Fordi det er dette hva det handler om, en samtale mellom firmaets Employer Brand og potensielle kandidater der ute. 

Det burde si seg selv, men vi ser det allikevel, når disse potensielle kandidatene blir aktive søkere – må denne responsen fortsette. Vær slavisk og konsekvent i oppdateringen av kandidatene dine. Du vil at de skal vite hva neste trinn er i det øyeblikket du gjør.  

Det er mange grunner til dette, for vårt primære formål i dag er dette; 

hvis denne personen ikke får et tilbud, eller hvis de mottar et tilbud de avviser; vil du at de skal være aktivt engasjert ditt Employer Brand videre. På den måten, når en annen passende ledig stilling vises, vil de huske hvor fantastisk du var med å oppdatere dem, og at du svarte på spørsmålene de hadde, og de vil søke. 

Å skape et Employer Brand gravity, vil skje naturlig hvis du følger best practices for recruitment marketing. Spesielt å dyrke din online tilstedeværelse, være lydhør/responsiv over innspill fra publikum, og det å legemliggjøre selskapets verdier og misjon, er de underliggende praksisene som vil gi deg suksess.

nb_NONorwegian