Mestre kunsten med Employer Brand Storytelling

En sterk Employer Branding er en viktig del av enhver strategi for talentanskaffelse.

Å skape et bilde av bedriften din som et svært ønskelig sted å jobbe, og støtte det opp med sterke kandidaterfaringer, vil hjelpe deg med å tiltrekke og lande topptalenter. En nøkkelkomponent i denne prosessen er din Employer Branding historiefortelling, og din evne til å lage overbevisende innhold som driver vedvarende interesse for bedriften din.

I denne delen skal vi se på de forskjellige historiefortellingsteknikkene og strategiene for Employer Branding som du kan bruke for å skape et ønskelig image for din bedrift. Mot slutten av det, bør du føle deg trygg til å fortelle din merkevarehistorie til nye kandidater, og trygg på at du setter bedriftens beste ansikt frem for publikum.

Hva er Employer Branding?

Før vi hopper inn i fortellerteknikker og -strategier, la oss gå tilbake og få en rask påminnelse om Employer Branding. Mens Employer Branding storytelling faller inn under paraplyen av Employer Branding, er det to separate ting. Employer Branding storytelling er en strategi som brukes for å oppnå sterk og tydelig Employer Branding.

Har du noen gang lagt merke til at noen selskaper bare er talentmagneter? Så snart jobbåpningen deres går live på deres valgte markedsføringsmetode – fra sosiale medier til jobbtavler til deres egen karrierenettside – mottar de søknader fra topptalentet uten engang å måtte prøve hardt? Du kan vedde på at det skjer med noen av konkurrentene dine.

Ofte er det fordi de har en sterk Employer Branding-strategi på plass som hjelper dem med å vise seg frem på best mulig måte, og gjør at dem appellere til de beste søkerne.

Så, hva er egentlig Employer Branding? (Kan ikke gjenta dette for ofte😊)

Employer Branding, på et overordnet nivå, refererer til bedriftens rykte som et sted å jobbe. Dette har to former:

  • Hvordan andre ser på deg som arbeidsgiver.
  • Hvordan du fremstiller deg selv som arbeidsgiver.

Employer Branding, i et nøtteskall, er ditt rykte og image som et sted å jobbe. Den består av en kombinasjon av dine ansattes oppfatning av deg som arbeidsgiver, hvordan kandidater ser på deg som en potensiell arbeidsplass, og hvilken melding eller historie du forteller offentligheten om deg selv.

Denne historien vil bli formet av følgende faktorer:

  • Personlighet
  • Voice og tone
  • Misjon/oppdrag
  • Verdier
  • Erfaring

Employer branding er både bygget og opptjent basert på typene strategier, meldinger og interne prosesser du har på plass. Hvordan du snakker til søkere, hvordan du behandler ansatte og hvordan de snakker om deg, bidrar alle til ditt Employer Brand.

Så til syvende og sist er historiefortelling om Employer Branding innholdet og informasjonen du bruker for å lage ditt Employer Brand image. Dette krever en forsiktig cocktail av merkevaremeldinger, autentisk historiefortelling, sterke kandidatopplevelser og pålitelig kommunikasjon.

Sammen presenterer disse komponentene en detaljert historie om merkevaren din.

Nå som vi har fått en påminning om hva Employer Branding er, la oss se på hvorfor disse aktivitetene er viktige i utgangspunktet.

Employer Branding teknikker og strategi

Historiefortelling er en av de viktigste teknikkene for Employer Branding som konverterer til topptalent. Som mennesker reagerer vi best på historier. Vi har lært, helt siden vi var små barn, å gjøre vurderinger av karakterer fra historier. Dette gjelder også brands.

Det er mange andre Employer Branding-teknikker som bidrar til å bygge et sterkt inntrykk av din bedrift. Historiefortelling er imidlertid det mest effektive.

Hvorfor er Employer Brand storytelling viktig?

Historiefortelling er en av de kraftigste og mest effektive teknikkene som en bedrift kan bruke for å utvikle og vise frem brandet sitt.

Historiefortelling fungerer: det er en kraftig verktøy for å overtale, drive empati, og lede folk til handling – og vi har sett det fungere i en flere ulike kontekster.

Historier er også mer minneverdige enn fakta alene. Stanford-forskning viser at statistikken på egen hånd ha en retensjonsgrad på 5 – 10 %, men når de bringes sammen med anekdoter stiger retensjonsraten til 65 – 70 %.

Glattpolerte meldinger og glansbilder er vanligvis bare et utgangspunkt for merkevarekommunikasjon, spesielt innen rekruttering. Ikke misforstå at vi sier at design ikke er viktig, det er det.

Men det er så mye mer som går utover solid design. Designet vil gripe og engasjere, men selve historien er det som bidrar til å konvertere. Det er de detaljerte og autentiske historiene bak meldingene som virkelig selger bedriften din som et ønskelig sted å jobbe.

Men hva er fordelene med å mestre kunsten å fortelle om Employer Branding? Hvorfor er det verdt å bruke tid på? Å lage og gjennomføre en robust historiefortellingsstrategi for arbeidsgivermerke har mange fordeler, inkludert:

  • Å tiltrekke oppmerksomheten til fremtidige talenter og inspirere dem til å jobbe for organisasjonen din
  • Plante frøene i passive kandidaters hode at dere er et flott sted å jobbe
  • Å skille deg fra andre arbeidsgivere innenfor ditt markedssegment med svært unikt innhold og historier
  • Vise topp, etterspurte talenter hvorfor du passer bedre for dem enn en nær konkurrent
  • Skape en klar visjon, formål og misjon for selskapet
  • Tiltrekke likesinnede kandidater som føler en tilknytning til historiene du forteller
  • Skape økt etterspørsel og interesse for stillingene dine, uten å måtte skaffe nye talenter og trafikk aktivt
  • Gi autentiske medarbeiderhistorier som viser virkelige eksempler på hvordan det er å jobbe i bedriften din

Employer Branding storytelling graver dypt inn i hva som gjør selskapet autentisk og bruker ekte historier fra ekte mennesker for å presentere selskapets unike image. Å lese historier fra det virkelige livet bidrar til å skape tillit samtidig som det formidler en generell atmosfære til arbeidsforholdene dine.

Å finne og lage disse historiene er utrolig viktig. Men det kan også være relativt utfordrende. Du trenger de riktige menneskene for jobben, og den riktige merkevarefortellingsstrategien på plass for å finne og lage de overbevisende historiene.

Historiene dine må posisjonere bedriften din som helten ved å vise noen av fordelene som er tilgjengelige for kandidater dersom de skulle søke og lykkes. (Hopp gjerne til delen i kurset om de 12 arketypene)

For eksempel, kanskje en av dine ansatte slet med helsen og hadde ingen støtte i sin tidligere rolle. Den ansatte kunne fortelle sin historie og posisjonere bedriften din som helten som tilbød privat medisinsk behandling og fleksibelt arbeid. Denne historien vil være spesielt rørende og gi spesifikk gjenklang med andre jobbsøkere som også ser denne fordelen som en prioritet.

I den neste delen skal vi grave ned i noen nyttige tips for å perfeksjonere din arbeidsgivers historiefortelling.

10 effektive fortellingsteknikker for Employer Branding

Under er en liste over teknikker og strategier som du kan bruke til å lage dine egne historier om deres Employer Brand. Disse anbefalingene er på ingen måte uttømmende. Det er viktig å bruke taktikken som passer og fungerer best for organisasjonen din.

En viktig ting å huske er at historiefortelling er en ferdighet. Det krever noen med talent for innholdsskaping og en evne til å grave dypt i organisasjonen for å finne overbevisende historier. Det krever også deltagelse/bidrag fra hele organisasjonen, og en kollektiv vilje til å dele det som er unikt og spesielt med arbeidsplassen din.

Det kan være at du allerede har kreative medarbeidere på teamet ditt som kan sette sammen historier med strategi. Men hvis ikke, ikke undervurder oppgaven. Det er ikke så enkelt som «og de levde alle lykkelige alle sine dager». Vurder å ansette en profesjonell for å mestre historiefortellingen din om Employer Branding. Hvis det ikke er en mulighet akkurat nå, så er det strategier og teknikker du kan bruke for å lage en robust Employer Branding-historie selv.

1.Forstå målgruppen din

De fleste organisasjoner vil ha en bestemt type person eller sett med personlighetstrekk som de liker å se hos et flertall av kandidatene. Disse preferansene er det som utgjør målkandidatens personas.(Se Kandidat personas i kurset)

Før du forteller din arbeidsgivers merkevarehistorie, må du finne og forstå personene du prøver å appellere til. Hvem er de? Hva verdsetter de? Hvilke typer historier vil interessere dem? Vurder demografien, men også psykografikken til din ideelle kandidat.

Demografi er faste områder som folk faller inn i. En demografi kan inkludere faktorer som alder, rase, kjønn, utdanningsnivå og så videre. En psykograf dykker dypere inn i en kandidats sinn, og ber om synspunkter på bredere kulturelle spørsmål, deres personlighetstrekk, interesser og sterke verdier.

Å kombinere demografi og psykografikk når du setter en målgruppe er avgjørende. Du ser for deg én enkelt person når du skriver, noe som gjør at historien kan bli kraftigere og resonere dypere med din ideelle kandidat.

Millennials og Gen Z-ansatte, for eksempel, vil sannsynligvis ha andre prioriteringer, verdier og interesser enn sine eldre kolleger. Hvis målet ditt er å målrette mot disse to generasjonene, må du finne noen overbevisende historier i organisasjonen din å presentere for dem.

Du bør også vurdere hvilke medier og plattformer disse målgruppene mest sannsynlig vil bruke når de konsumerer innholdet ditt. Ikke avgjør dette basert på en magefølelse. Du kan for eksempel ganske enkelt anta at unge, rett fra høyskolen vil være på TikTok. Men hvis du graver i psykografikken til din ideelle kandidat og undersøker plattformene denne ideelle kandidaten bruker, kan du oppdage at de ikke er på sosiale medier i det hele tatt. Takeaway her er å gjøre undersøkelser og samle bevis for å backe dette opp

2. Lag et unikt verdiforslag – EVP

Når du har etablert målgruppen din, er neste trinn å lage ditt unike arbeidsgiververdiforslag. Hva gjør deg annerledes og unik fra andre arbeidsgivere? Hva kan du tilby som andre selskaper ikke kan?

En del av denne øvelsen vil være å identifisere visse elementer i bedriftskulturen din som appellerer til målgruppen din. Finn interessante historier fra organisasjonen din for å forklare hva som gjør deg unik og tiltalende.

Ditt unike verdiforslag bør være veldig tydelig. Det skal ikke være noe “fluff”, og det skal ikke brukes komplisert industrisjargong. Jo mer konkret, jo bedre. (Se videre i kurset om EVP)

3. Bestem deg for hva du skal snakke om

Så er tiden inne for å prioritere hvilke historier du skal fokusere på. Vil din prioritet være på autentiske ansattes attester? Tror du en høyproduksjonsvideo for Employer Branding er den beste måten å vise frem bedriftens personlighet? Hva med en virtuell kontoromvisning?

Å gå gjennom trinn én og to nevnt ovenfor bør gi deg et klarere bilde av hvilke historier og deler av innhold som vil appellere mest til publikum. Kom sammen som en redaksjon for å bestemme kort- og langsiktige prioriteringer, og begynn å skape!

Det er lett å bli overveldet på dette stadiet. Det kan være at du ikke kan tenke på noe. På samme måte kan du komme på alt for mange ideer. Den beste metoden for å takle dette er ved å kommunisere med teamet ditt og be om deres innspill. Mind mapping, undersøk konkurrentene dine og vær kreativ.

4. Få autentiske historier fra organisasjonen din

En av de beste måtene å sikre at du yter rettferdighet til din Employer Branding-historie, er å aktivt hente historier fra organisasjonen din. Det vil si å aktivt snakke med nåværende ansatte om hva de liker med å jobbe i bedriften din, hva som gjør jobben deres spesiell, og hvorfor de synes andre bør være med på laget. (Se videre i kurset om Employee Spotlight)

Dine ansatte vil ha et stort utvalg av forskjellig innsikt i hvordan det er å jobbe i organisasjonen din. Ved å utnytte disse historiene og innsiktene vil du få et mye bredere spekter av autentiske perspektiver som du kan bruke for å virkelig konkretisere merkevareidentiteten din.

Du kan lage en rask spørreundersøkelse og be de ansatte om å fylle den ut. På den måten vil du ha skriftlige data som du kan analysere og oppdage mønstre. Videre vil det å tillate et anonymt alternativ sikre full åpenhet.

Man kan også gå ut av organisasjonen for å få autentiske historier. En av de mest autentiske formatene er UGC – User Generated Content, hvor man bruker brukergenerert innhold for å koble til med publikum og skape autentisk innhold i stor skala. Selv med et stort markedsføringsteam, kan ett selskap alene ikke produsere samme mengde av innhold, som alle deres kunder kombinert. Så ved å utnytte deres lojale kundebase for å skape unike, autentisk innhold, er bedrifter i stand til å skalere deres bevissthet, bygge deres autentisk bilde og øke salget, alt mens de gjør at sine lojale kunder føle seg gjenkjent. Og lojale kunder kan bli kandidater. (Se mer om UGC i kurset)

5. Tilegn en journalistikkmentalitet

For å effektivt hente historier fra organisasjonen din, hjelper det å ta i bruk en brand/merkejournalistisk mentalitet. Hvis du er ansvarlig for å fortelle bedriftens unike merkevarehistorie, fungerer du effektivt som journalist i organisasjonen din.

Merkevarejournalister brenner for å finne interessante historier å fortelle. De intervjuer mennesker på tvers av organisasjonen for å få ulike perspektiver. De spiller inn videoer, lyd og skriftlige attester for å danne et fullstendig bilde av hvorfor organisasjonen er som den er.

Ved å bruke denne tankegangen vil du oppmuntre deg til å undersøke og få jobben gjort skikkelig.

6. Bruk «beste praksis» for historiefortelling

Når det er på tide å sette penn på papir eller begynne å klippe video, er det viktig å huske noen av nøkkelkomponentene i god historiefortelling.

Husk hvem målgruppen din er, og hvem som leser eller hører på historien. Hva vil de høre? Hvilke typer historier eller presentasjonsstiler appellerer mest til dem? Ta et skritt tilbake for å vurdere publikummet ditt, og lag historien din på en måte som de vil like.

Når du skriver merkevarehistorier, sørg for at du legger til nøkkelelementene i en god fortelling.

  • Hvem er nøkkelpersonene?
  • Hva vil skje i klimakset?
  • Hva er de interessante temaene?
  • Var det noen konflikter eller problemer som ble overvunnet?

Bare fordi du lager innhold for et bedriftsformål, betyr det ikke at det skal være intetsigende. Finn måter å gjøre merkevareinnholdet ditt overbevisende på, og målkandidatene vil takke deg for det.

7. Velg riktig kanal og medium for å fortelle historiene dine

Når du har funnet de overbevisende historiene i organisasjonen din, og fortalt dem på en måte som appellerer til målgruppen din, er neste variabel å vurdere hvordan du skal presentere den for dem.

Å velge riktig medium for historien din er like viktig som å velge riktig historie. For eksempel vil en ansattanbefaling sannsynligvis gi en større påvirkning med potensielle kandidater hvis den leveres i en video. Det er fordi attester vanligvis har en mer følelsesmessig vinkling enn andre merkevaremeldinger. Video bidrar til å formidle den følelsen mye mer effektivt enn å skrive. Det skaper også mer tillit mellom merkevaren din og seeren.

På hvert trinn i produksjonsprosessen, vurder hvordan du forteller historiene dine, og hvordan de vil gi gjenklang med målkandidatene dine. Hvis du føler at mediet du har valgt ikke er helt i stand til å få det til, bør du vurdere å bruke den historien til en annen plattform.

Like viktig som mediet du velger, er kanalen du bruker til å distribuere historiene dine om arbeidsgivermerke. Dette kommer tilbake til å forstå målgruppen og kandidatens personas.

Undersøk hvilke plattformer og nettsteder målgruppen din vanligvis bruker når du undersøker potensielle arbeidsgivere. Pakk merkevarehistoriene dine for disse plattformene og presenter dem på en måte som samsvarer med plattformens forventninger.

8. Bruk din merkevarehistorie for å nå kandidater

Når du har gått gjennom prosessen med å finne og lage gode historier om ditt Employer Brand, kan du begynne å inkorporere dem i oppsøkende strategier. Utnytt din karriereside som et sentralt knutepunkt for overbevisende historier og merkevareinnhold.

På samme måte kan du bruke merkevarehistorier og innholdseksempler gjennom jobbinnleggene, rekrutteringsannonser, LinkedIn-interaksjoner, innlegg på sosiale medier og 1:1-kommunikasjon med kandidater.

Husk at historier om ditt Employer Brand er ekte beretninger om hvem du er som organisasjon og din verdi. Dette er all viktig informasjon for en kandidat som vurderer deg for en potensiell stilling.

9. Fortell sannheten

Det burde egentlig være en selvfølge, men hvis du skal gå til bryet med å lage Employer Brand-innhold, må det være ærlig.

Kandidater vil se gjennom deg ganske raskt hvis du forteller mindre enn overbevisende historier om organisasjonen din, eller prøver å posisjonere deg selv som noe du ikke er. I tillegg er det utmattende, farlig og særs utiltalende å være uærlig i historiefortellingen din om Employer Branding.

Så, ikke lyv. Du vil ha hundrevis av historier som vil få selskapet ditt til å skinne. Ikke fortell små løgner, bare fordi du ennå ikke har funnet historien. Bare fortsett med tankekartlegging/mindmapping og kommunikasjon til du finner en historie som appellerer til din ideelle kandidat.

10. Test, mål, juster

Uansett hvor gode historiefortellingsteknikker og -strategier for ditt Employer Brand er, er det ingen garanti for at de alltid vil appellere til målgruppen din.

Det er derfor det er viktig å alltid måle suksessen til merkevareinnholdet ditt, teste nye varianter og budskap, og avgrense tilnærmingen din basert på funnene dine.

Sett opp KPIer og rapporteringstidslinjer for å holde teamet ditt ansvarlig og kontinuerlig overvåke effektiviteten til merkevarefortellingsstrategiene dine.

Du kan bare forbedre det du kan måle. Selv med kreative ting underbygger beregningene deres suksess. Mål ofte, og rediger basert på resultatene.

11. En til – Vis folk tallene.

 Data høres ikke interessant ut, men det kan være en kraftig kilde til historiefortelling når det kommer til arbeidsgivermerket ditt.

Hvis du ser etter flere måter å vise folk ditt merkevarehjerte i aksjon, kan du se etter datahistorier som støtter det. For eksempel, hvis motemerket ditt tror på å redde planeten, kan du dele data om hvor mye klær du har resirkulert. Eller, hvis du er forpliktet til mangfold og inkludering, kan du dele data om rase- og kjønnssammensetningen til bedriften din.

Eksempel: I denne enkle forklaringen bryter Toms ned hvordan selskapet distribuerer overskudd til veldedige formål – og hvordan fokusområdene deres har utvidet seg over tid.

Sammendrag

Som du kan se, handler effektiv merkevarefortelling om å forstå hvem målgruppen din er, å forstå hva som gjør organisasjonen din og menneskene i den unike, og bruke de riktige strategiene for å få frem budskapet ditt.

Denne kombinasjonen av kreativitet, strategi og kontinuerlig forbedring vil hjelpe deg med å skape en robust og overbevisende arbeidsgivermerkehistorie som målkandidatene dine ikke vil være i stand til å motstå.

nb_NONorwegian