Hvordan lage stillingsannonser?

Når vi har alt på plass med Employer Branding, Kandidat personas, EVP, verdier, misjon, visjon osv. Så er alt på plass til å gjøre det vi skal med Employer Branding: å tiltrekke oss kandidater. Da er siste steg og lage en stillingsbeskrivelse og stillingsannonse.

I dagens jobbmarked kan det å skrive en effektiv og tiltrekkende stillingsannonse gjøre all forskjell for å tiltrekke de riktige kandidatene til å søke. Det handler ikke bare om å liste opp jobbkrav og ansvarsområder, men også om å selge bedriftskulturen og vise frem fordelene ved å jobbe for organisasjonen din.

Vi ser på viktigheten av å forstå forskjellen mellom en stillingsbeskrivelse og en stillingsannonse, og vi har en omfattende mal og eksempel på en stillingsannonse for å hjelpe deg med å lage en oppsiktsvekkende stillingsannonse. Ved å følge disse tipsene og retningslinjene, kan du skape en fremragende stillingsannonse som vil tiltrekke topp talent til bedriften din.

Hva er en stillingsannonse?

En stillingsannonse, også kjent som en jobbannonse, er et rekrutteringsverktøy som brukes av arbeidsgivere for å tiltrekke potensielle jobbsøkere til å søke på ledige stillinger. Den gir jobbsøkere nødvendig informasjon om jobben, kvalifikasjonene som kreves, og bedriftens kultur.

Over tid har stillingsannonser utviklet seg fra å bli publisert i aviser til å bli lagt ut på nettbaserte jobbportaler, bedriftens karrieresider og bemanningsbyråers nettsider. Stillingsannonser bør skreddersys for å tiltrekke de beste kandidatene for stillingen og bedriften.

Når du skriver en stillingsannonse, er det viktig å inkludere fristende detaljer om bedriften, som dens misjon, visjon, verdier og eventuelle fordeler eller frynsegoder som kan være tilgjengelige for potensielle jobbkandidater. Stillingsbeskrivelsen bør klart beskrive ansvarsområdene, kvalifikasjonene og ferdighetene som kreves for stillingen.

Generelt sett kan en godt skrevet stillingsannonse hjelpe arbeidsgivere med å tiltrekke seg høykvalitets kandidater som passer godt til organisasjonen.

Stillingsbeskrivelser vs. Stillingsannonser

Stillingsbeskrivelser og stillingsannonser har forskjellige formål i ansettelsesprosessen. En stillingsbeskrivelse er et detaljert internt dokument som beskriver jobbansvar og forventninger. På den annen side er en stillingsannonse et markedsføringsverktøy som har som mål å tiltrekke kvalifiserte kandidater til å søke på en jobb.

En stillingsannonse bør være engasjerende og fokusere på å selge jobben, og fremheve fordelene og insentivene ved å jobbe for bedriften. Dette kan inkludere å nevne spesifikke fordeler, en sign-on bonus eller fleksible arbeidsordninger.

På den andre siden bør en stillingsbeskrivelse være omfattende og dekke de nødvendige oppgavene og kvalifikasjonene som kreves for jobben. Det er viktig å unngå å forveksle de to, da en godt skrevet stillingsannonse kan tiltrekke de rette kandidatene, mens en grundig stillingsbeskrivelse kan hjelpe med å avgjøre om de er riktig for stillingen.

I tillegg er en stillingsbeskrivelse en enda mer detaljert liste over krav som kan inkludere utdannelseskrav, opplæring og spesifikke ferdigheter. Mens nyttig for kandidater å vurdere om de passer for jobben, bør stillingsbeskrivelser ikke forveksles med en stillingsannonse, som fokuserer på å selge jobben i stedet for å liste opp spesifikke krav.

Skal du skrive en stillingsbeskrivelse eller en stillingsannonse først?

Stillingsbeskrivelser og stillingsannonser har forskjellige formål, men begge er viktige når man skal ansette for en stilling. Stillingsbeskrivelsen beskriver pliktene og ansvaret for rollen og fungerer som en guide for å lage en stillingsannonse. Stillingsannonsen er en annonse som fokuserer på de mest fristende godene og fordelene ved jobben for å tiltrekke kvalifiserte kandidater. Selv om en stillingsbeskrivelse bør refereres til når man oppretter en stillingsannonse, bør fokuset være på å selge stillingen.

Hvordan skrive en overbevisende stillingsannonse?

Når det gjelder å rekruttere riktig kandidat for bedriften din, er det å skrive en fristende stillingsannonse et kritisk trinn i ansettelsesprosessen. En godt utformet stillingsannonse bør ikke bare gi potensielle kandidater en klar forståelse av stillingen som tilbys, men også fange deres interesse og gjøre dem begeistret for muligheten til å jobbe for bedriften din. Her er noen trinn du kan følge for å skrive en overbevisende stillingsannonse.

1.Skriv en engasjerende stillingstittel

Stillingsnavnet er det første potensielle kandidater vil se, så det er viktig å gjøre det oppsiktsvekkende og beskrivende. Tittelen bør klart definere rollen, samtidig som de mest fristende aspektene ved jobben, som for eksempel hjemmekontor eller et mentorprogram, blir fremhevet. Tenk på tittelen som en slogan for stillingen som annonseres.

2.Introduser bedriften din

Etter stillingstittelen er neste viktige trinn å introdusere bedriften din. Denne delen bør inneholde et kort avsnitt som oppsummerer nøkkelinformasjonen om bedriften din, som dens misjon, kjerneverdier og arbeidskultur. Dette vil hjelpe potensielle kandidater med å forstå hva bedriften din handler om og om de ville passe inn. Denne delen kalles en ingress og bør aldri være mer en 3 setninger lang.

3.Oppsummer stillingen

Stillingsomtalen skal gi potensielle kandidater en generell ide om hva de vil gjøre dag til dag. Denne delen bør skrives i en samtalestil, adressere jobbsøkeren direkte og bruke beskrivende ord for å gjøre jobben lyde spennende og interessant. Du kan også ønske å forklare hvorfor rollen er en flott mulighet og hvordan den bidrar til bedriftens misjon.

4.Liste opp jobbansvar

Bruk punktlister til å liste opp de fem viktigste jobbansvarene. Dette vil hjelpe potensielle kandidater med å raskt skanne ansvarsområdene og vurdere om de har nødvendige ferdigheter og erfaring. Start hvert punkt med et “å være” verb for å gjøre uttalelsene mer kraftfulle.

5.Gi kvalifikasjons- og ferdighetskrav

Etter å ha oppført jobbansvarene, er det viktig å gi et klart bilde av kvalifikasjons- og ferdighetskravene som er nødvendige for jobben. Bruk punktlister til å liste opp “nødvendige ferdigheter” og “foretrukne ferdigheter”. Dette vil hjelpe potensielle kandidater med å vurdere om de er kvalifiserte til å søke.

6.Del organisatoriske verdier og kultur

I tillegg til utdanning og erfaring er kulturell passform ekstremt viktig når det gjelder å velge den rette kandidaten for den ledige stillingen. Bruk denne delen til å fremheve bedriftens misjon, visjon og verdier, samt viktige egenskaper ved bedriftskulturen og arbeidsplassen din. Til slutt, list opp noen personlighetstrekk som er vanlige blant dine mest vellykkede teammedlemmer.

7.Inkluder stedinformasjon og søknadsinformasjon

Det er viktig å være tydelig om stillingens beliggenhet, samt eventuell hjelp til flytting eller bolig. Søknadsprosessen bør være klart definert, med en kontakt-e-post og / eller telefonnummer oppgitt. Legg til en hyperlink til søknadssiden din hvis det er mulig, og sørg for å klart definere søknadsfristen.

8.Les gjennom, rediger og publiser

Til slutt, før du publiserer stillingsannonsen, må du sørge for å lese gjennom og redigere annonsen for eventuelle skrivefeil eller feil. Førsteinntrykket teller, så det er viktig å presentere en polert og profesjonell stillingsannonse. La en annen person lese gjennom stillingslisten din før du publiserer for å sikre at det ikke er feil.

Alt i alt er en velutformet stillingsannonse en viktig del av ansettelsesprosessen. Ved å følge disse trinnene kan du lage en stillingsannonse som ikke bare gir potensielle kandidater en klar forståelse av stillingen som tilbys, men også fanger deres interesse og gjør dem begeistret for muligheten til å jobbe for bedriften din.

Effektive tips og strategier for å skrive en stillingsannonse.

Når det gjelder å finne den rette kandidaten for stillingsåpningen din, er det å utforme en effektiv stillingsannonse essensielt. Her er noen strategier som kan hjelpe deg med å skrive en stillingsannonse som vil tiltrekke seg riktige kandidater.

  • Research og samle inn innsikt

Før du skriver stillingsannonsen din, ta deg tid til å undersøke stillingen du ansetter for. Søk etter lignende stillingsannonser, ansattes omtaler og LinkedIn-profiler. Vurder å ta kontakt med personer som innehar samme stilling for deres tilbakemelding. Du kan også spørre nåværende ansatte om hva de liker med å jobbe for bedriften din, og hva som gjør bedriftskulturen din attraktiv for potensielle ansettelser. Glassdoor kan også være et flott researchverktøy for å lære hvilke aspekter av en jobbrolle som er mest attraktive for kandidater.

  • Inkluder lønnsinformasjon

Selv om det er valgfritt å inkludere et lønnsområde i stillingsannonsen din, tyder forskning på at å oppgi en lønnsramme kan tiltrekke flere kandidater. Du kan velge å spesifisere den eksakte lønnen, være vag om lønnsområdet eller oppgi et bredt lønnsområde. Dette gir deg muligheten til å forhandle med kandidaten hvis det er nødvendig.

  • Velg riktig stillingsportal

Valg av riktig stillingsportal å publisere stillingsannonsen på kan ha en betydelig innvirkning på antall og kvalitet på kandidater som søker. Faktorer å vurdere inkluderer bransjen du er i, typen stilling du ansetter for og hvor raskt du trenger noen.

  • Få innsikt fra forskjellige perspektiver

For å få en bedre forståelse av jobbrollen og hva som gjør den attraktiv for kandidater, kan det være nyttig å diskutere den med forskjellige personer. Snakk med rekrutteringsansvarlig, noen som tidligere har hatt jobben, og noen som er interessert i rollen. På denne måten vil du ha en mer omfattende forståelse av kravene og forventningene til stillingen.

  • Maksimere rekkevidden når du publiserer stillingsannonsen din

Valg av hvor du skal publisere stillingsannonsen din er avgjørende for å finne de riktige kandidatene. Det avhenger av forskjellige faktorer som bransjen din, typen stilling og tidsrammen for ansettelse.

Dette har vi gått igjennom i andre deler av kurset.

Men hva om tradisjonelle stillingsportaler ikke gir de resultatene du trenger? Vurder å samarbeide med rekrutteringsbyrå, headhuntingsbyrå eller et bemanningsbyrå. 

Vi anbefaller Fugleberg Executive Search AS

Ved å implementere disse strategiene, vil du være på vei til å skrive en stillingsannonse som vil hjelpe deg med å finne den rette kandidaten for stillingsåpningen din.

14 spørsmål du bør vurdere når du skriver en stillingsannonse.

Når du skal lage en stillingsannonse, er det viktig å vurdere en rekke faktorer som kan hjelpe deg med å tiltrekke deg de rette kandidatene. Her er noen sentrale spørsmål du bør stille deg selv når du skriver en stillingsannonse:

1.Hva er årsaken til at denne stillingen ble opprettet, og hvorfor er den ledig?

Å forstå sammenhengen bak stillingsåpningen, kan hjelpe deg med å tilpasse annonsen for å møte spesifikke utfordringer eller muligheter knyttet til rollen.

2.Hvilken type person er ideell for denne stillingen, og hvordan vil de passe inn i vår bedriftskultur?

Tenk på hvilke kvaliteter og verdier som er avgjørende for suksess i rollen, og hvordan kandidatens personlighet vil være i tråd med bedriftens misjon og kultur.

Vi har tidligere snakket om Kandidat Personas i kurset.

3.Hvordan vil denne stillingen samhandle og støtte andre stillinger i bedriften?

Å forstå rollens plass i den større organisasjonsstrukturen kan hjelpe deg med å bedre formidle dens betydning og innvirkning.

4.Har noen krav for stillingen endret seg over årene?

Det er viktig å sørge for at stillingsannonsen nøyaktig gjenspeiler de nåværende behovene for rollen og ikke inkluderer utdaterte eller irrelevante kvalifikasjoner.

5.Hva slags personlighet har tidligere ansatte hatt som har vært vellykkede i denne rollen?

Tenk på de myke ferdighetene og egenskapene som har vist seg å være effektive for tidligere ansatte i denne rollen og fremhev dem i stillingsannonsen.

6.Hva kreves for å lykkes i denne rollen?

Vær spesifikk om ferdighetene og kompetansene som kreves for stillingen og hvordan de vil bli brukt i daglige oppgaver.

7.Hvilke ferdigheter er et must og hvilke ferdigheter er fine å ha, men ikke nødvendig?

Å klargjøre nødvendige kvalifikasjoner for rollen kan hjelpe deg med å tiltrekke deg de rette kandidatene.

8.Er det mulighet for vekst i denne rollen?

Fremhev potensiell karriereutvikling eller mulighet for avansement innenfor bedriften for å tiltrekke deg ambisiøse kandidater.

9.Tilbyr bedriften din noen unike fordeler eller goder?

Inkluder informasjon om goder som fleksibel arbeidstid, velferdsprogrammer eller muligheter for faglig utvikling for å gjøre stillingsannonsen mer attraktiv.

10.Er bedriften din involvert i noen veldedige aktiviteter utenfor kontoret?

Hvis det er tilfelle, bør du nevne muligheter for ansatte å engasjere seg og bidra til samfunnet.

11.Hva er det største salgsargumentet for jobbmuligheten din?

Identifiser den mest overbevisende aspektet av stillingen og led med det i jobbannonsen din.

12.Hvordan sammenligner kompensasjonspakken din seg med andre konkurrenter i området?

Å være åpen om lønn og fordeler kan bidra til å tiltrekke seg kandidater som er på jakt etter rettferdig kompensasjon og jobbsikkerhet.

13.Hva er den beste måten å tiltrekke seg kandidater til stillingen din?

Vurder hvilke jobbportaler eller rekrutteringsplattformer som er mest sannsynlig å nå målgruppen din og fokuser innsatsen din på disse kanalene.

14.Vær obs på alders- og kjønnsforskjeller

Tenk på din ønskede kandidat (kandidat persona) og hvilke ord og utrykk du bruker. Sammenfall dette med stillingen. For eksempel ønsker man en mann i en stilling vil man bruke andre typer ord en om man ønsker en kvinne. For eksempel en mann vil ofte «tenne» på ord som: Du, karriere, mål og utfordring – Dette fordi en mann ofte er målfokusert og konkurransepreget. En kvinne kan «tenne» på ords om: vi, felleskap, teamarbeid, utvikling, visjon – Dette fordi kvinner ofte er interessert i folk og felleskap. Så ved bruk av feil ord, kan du skremme bort visse kandidater.

Bruker du ord og utrykk som ikke sammenfaller med den aldersgruppen du sikter på så kan man lett miste mange kandidater. Dette gjelder også på innholdet av annonsen og stillingen.

Mal for stillingsannonse med eksempler.

Det kan være utfordrende å skrive en stillingsannonse som tiltrekker seg de riktige kandidatene. Du ønsker å formidle hva som gjør din bedrift unik, samtidig som du gir essensiell informasjon om stillingen. For å hjelpe deg med å utforme den perfekte stillingsannonsen, har vi laget en mal for stillingsannonse som du kan bruke som utgangspunkt. Denne malen inkluderer de essensielle komponentene en stillingsannonse bør ha og vil spare deg tid og krefter. Vi vil gå gjennom hvordan du bruker malen og gi et eksempel på en stillingsannonse for å demonstrere dens effektivitet.

Mal for stillingsannonse

Tittel:
[Stillingsnavn/Posisjonsnavn] – [Engasjerende overskrift, for eksempel én til tre attraktive ting om stillingen]

Innledning og bedriftsprofil:
[Én følelsesladet avsnitt som beskriver bedriftens historie, kjerneverdier, prinsipper og/eller mangfold og inkluderingserklæring].

Stillingsbeskrivelse:
[Én avsnitt som inkluderer én til tre essensielle krav til stillingen, med muligheten for å inkludere lønn/timelønn].

Ansvarsområder og oppgaver:
[Bruk punktliste og list opp de essensielle oppgavene i stillingen].
[List opp oppgavene i rekkefølge etter viktighet. Bruk presens og fullstendige setninger. Sørg for å bruke kjønnsnøytralt språk.]

Krav og kvalifikasjoner:
[Utdanningskrav, nødvendige år med erfaring og år med erfaring som krever spesifikke ferdigheter].
[Personlighetstrekk som vanligvis lykkes i stillingen].
[Nødvendige sertifiseringer].
[List opp eventuelle fysiske krav, for eksempel å kunne løfte 50 KG, osv.].
[Foretrukne kvalifikasjoner som ville vært et pluss].

Toppfordeler eller frynsegoder:
Som et teammedlem hos [Bedriftsnavn], vil du nyte godt av:
[Punktliste, eller skriv en kort avsnitt med tre til fem detaljer som søkerne vil finne mest tiltrekkende om stillingen].
For eksempel:
– Fordeler: Helseforsikring, tannbehandling, livsforsikring.
– Karriereutvikling: Nyansatte har muligheter til å jobbe innen ledelse, HR eller andre deler av bedriften.
– Fleksibel arbeidstidsordning.

Avslutning og søknadsinstruksjoner:
[Forklar tidsplanen for ansettelse og søknadsprosessen].
[Inkluder all nødvendig kontaktinformasjon, samt tydelige instruksjoner om hvordan man søker på den åpne stillingen].
[Hvis du har en søknadsfrist, sørg for å inkludere denne også her].

Denne stillingsannonsen malen gir et utmerket utgangspunkt for å skape en fremragende stillingsannonse som vil tiltrekke seg kvalifiserte kandidater. Husk å fremheve det som gjør din bedrift og jobbmuligheten unik, og vær sikker på å beskrive rollen og ansvaret i detalj. Ved å bruke denne malen, kan du lage en stillingsannonse som vil bli lagt merke til og generere interesse fra topp talent.

Ekesmpel 1 – Stillingsannonse

Tittel:
Markedsføringssjef – Bli med i et dynamisk team hos XYZ Inc.

Bedriftsinformasjon:
Hos XYZ Inc. tror vi på kraften av innovasjon, kreativitet og teamwork. Vår bedriftskultur er bygget på disse kjerneverdiene, og vi streber etter å skape en arbeidsmiljø der våre ansatte kan blomstre og vokse. Vi er dedikerte til mangfold og inkludering og tror at hver stemme fortjener å bli hørt.

Jobbeskrivelse:
Som vår Markedsføringssjef vil du være ansvarlig for å overvåke alle markedsføringsinitiativer for selskapet. Du vil bli tildelt oppgaven med å utvikle, implementere og utføre strategiske markedsplaner for å tiltrekke potensielle kunder og beholde eksisterende. I tillegg vil du administrere et team av markedsføringsspesialister og sørge for at alle markedsføringskampanjer er på sporet for å oppfylle sine mål.

Topp fordeler eller godtgjørelser:
Som et teammedlem hos XYZ Inc., vil du nyte godt av:
– Konkurransedyktig lønn og godtgjørelsespakke, inkludert helseforsikring, tannpleie og livsforsikring
– 401(k) plan med arbeidsgivermatch
– Mulighet for karrierevekst og utvikling innen selskapet
– Samarbeidsorientert og støttende teammiljø
– Arbeidslivsbalanse med fleksible arbeidstidsplaner

Sted:
Vårt hovedkontor ligger i den pulserende og mangfoldige byen Stavanger. Med sin fantastiske vannfront, verdensklasse museer og blomstrende kulinariske scene, er Stavanger det perfekte stedet for de som elsker å jobbe hardt og spille hardt.

Ansvarsområder og plikter:
– Utvikle og utføre markedsføringsstrategier for å øke merkevarebevissthet og drive salg
– Samarbeide med tverrfaglige team for å utvikle og implementere markedsføringskampanjer
– Administrere markedsføringsteam og gi veiledning og mentorship
– Analysere og rapportere om markedsføringskampanjers ytelse
– Holde deg oppdatert på bransjetrender og anbefale nye markedsføringsstrategie

Krav og kvalifikasjoner:
– Bachelorgrad i markedsføring, forretningsutvikling eller relatert felt
– 5+ års erfaring innen markedsføring eller relatert felt
– Sterke ledelses- og lederegenskaper
– Utmerket kommunikasjon og mellommenneskelige ferdigheter
– Evne til å jobbe i et raskt tempo og i et dynamisk miljø
– Behersker Microsoft Office og markedsføringsprogramvare som HubSpot og Marketo

Avslutning og søknadsinstruksjoner:
Vi gleder oss til å ønske en ny markedsføringsleder velkommen til teamet vårt i XYZ Inc. Hvis du er en lidenskapelig og driven markedsføringsprofessional som ønsker å gjøre en forskjell, vil vi gjerne høre fra deg. Vennligst send din CV og søknadsbrev som detaljerer din relevante erfaring og hvorfor du vil passe godt inn i vår bedrift. Søknader vil bli vurdert fortløpende, så søk nå!

Ekesmpel 2 – Stillingsannonse

Tittel:
Markedsføringsleder – Bli med på vårt team og vokse sammen med oss!

Bedriftsinformasjon:
På XYZ Corp er vi forpliktet til å hjelpe våre kunder å nå sine mål. Vi er et team av dedikerte fagpersoner som er lidenskapelig opptatt av markedsføring og engasjert i å holde oss i forkant av bransjetrender. Våre verdier inkluderer samarbeid, kreativitet og kundetilfredshet, og vi ser etter en Markedsføringsleder som deler disse verdiene.

Jobbeskrivelse:
Som vår Markedsføringsleder vil du være ansvarlig for å lede alle markedsføringskampanjer og initiativer, inkludert digital markedsføring, sosiale medier og arrangementer. Du vil samarbeide tett med teamet vårt for å utvikle og implementere strategier som øker merkevarebevissthet, leadsgenerering og kundelojalitet. Den ideelle kandidaten vil ha en bachelorgrad i markedsføring eller et relatert felt, 5+ års erfaring innen markedsføring og erfaring med å lede et team.

Topp fordeler eller frynsegoder:
Som et medlem av teamet på XYZ Corp vil du nyte:
– Konkurransedyktig lønn
– Omfattende fordelspakke inkludert helse-, tann- og synsforsikring
– Generøs ferie og betalte helligdager
– Muligheter for faglig utvikling og vekst
– Samarbeids- og inkluderende arbeidsmiljø

Sted:
Kontoret vårt ligger i sentrum av Oslo, innen gangavstand fra noen av byens beste restauranter og attraksjoner.

Kontakt- og søknadsinformasjon:
For å søke på denne stillingen, kan du sende din CV og søknadsbrev til jobb@karriere.no.
Søknadsfrist er 30. juni 2023.

Å utforme en stillingsannonse som fanger øyet til topp talent, er avgjørende for å finne den rette kandidaten til din åpne stilling. Ved å bruke vår stillingsannonse mal, kan du sikre at du inkluderer all nødvendig informasjon samtidig som du fremhever hva som gjør din bedrift unik. Husk å fokusere på hva som skiller din bedrift fra andre og hva slags fordeler og goder du tilbyr for å tiltrekke de beste kandidatene. Med vår mal og tips vil du være på vei til å finne den perfekte tilføyelsen til teamet ditt.

Sammendrag

Å skrive en flott stillingsannonse kan være en utfordrende oppgave, men ved å følge tipsene og bruke malene som er gitt i denne artikkelen, kan du skape en enestående annonse som vil tiltrekke seg topp talent til din bedrift. Husk å gjøre research, snakke med dine ansatte og klart beskrive stillingens ansvar og fordeler. Ved å ta deg tid til å utforme en gjennomtenkt og engasjerende stillingsannonse, kan du sikre at du tiltrekker deg de beste kandidatene til jobben og legger grunnlaget for suksess for din bedrift.
nb_NONorwegian